De wonderbaarlijke vermenigvuldiging.
Opgeschrikt. Dat is het juiste woord. Een man wordt doodgeschoten. Een omstreden figuur, een lastpak. Niettemin een grote schok. Je hoort niet op straat vermoord te worden. Maar evengoed kan ik moeilijk tegen de nieuwsjunks. De plaatjes die onmiddelijk overal verschijnen, het lichaam van de dode duizend keer duizend te kijk gezet.
Eén keer heb ik me volledig mee laten slepen. Destijds met de ramp in Enschede, ik was niet bij de televisie weg te slaan. Keer op keer zag ik de amateurbeelden van de klap. De horror, de kapotgeslagen mensen. Met tranen in mijn ogen. Maar voor wie huilde ik?
Later met de vliegtuigen die tot in het einde der tijden in de twintowers zullen blijven vliegen heb ik me afgewend. Ik wilde er kennis van nemen, maar geen duizend keer. En zo gaat het ook vandaag.
zeg ook 's wat
Alweer een man van het vrije woord vermoord… :(
Wat betreft die man van het vrije woord, lees komma er eens op na. Ik ben het niet met je eens, ik vond van Gogh een verpester van het vrije woord, maar komma heeft dat veel netter verwoord voor me, zeg maar.
Ik ben tegen moord in het algemeen.
En niet extra verontwaardigd om deze.
Ik ben verontwaardigd over de vermenigvuldiging van het leed.
Snap je?
En ook om de geruchtenstroom die er op gang komt en het gemeesmuil en alles en alles.
Ahum.
Reactie van: zeekomkommer
Mensen horen inderdaad niet vermoord te worden. Maar de nasleep daarna is op z’n minst zo vreemd inderdaad: op radio en tv gaat het maar door.
Ik denk dat door al die aandacht wel eventuele rellen zullen uitblijven omdat iedereen die iets wil zeggen nu de kans krijgt eens flink om zich heen te spugen.
Als de vrijheid van het woord in het gedrang is, kan er niet genoeg aandacht aan worden geschonken.
Maar je gevoelens ken ik. Ga ook geen avond lang naar mensen kijken die vertellen hoe erg het is.
Anneke,
mee eens!!!
Bedankt…
Ik zag het bericht toen ik juist op was…Theo van Gogh vermoord (als rasechte belg had ik nog nooit van de regisseur gehoord). Ik dacht: “was die niet al láááng dood? (doelend op de broer van…) *zucht*
Toch is het wellicht ook goed. Stel je voor dat er niet over gepraat werd, dat zou ook behoorlijk bizar zijn. Niet alleen Theo van Gogh staat ter discussie, maar de achterliggende problemen .. En dat mag misschien wel eens!
Natuurlijk moet je je hart kunnen luchten, en mogen de problemen niet onder het vloerkleed worden geveegd. Openheid is goed.
De vraag is wanneer je hart luchten omslaat in mekaar gek maken. En waar de scheiding ligt tussen het openlijk bespreken van problemen en polariseren.
Verstand, waarde mensen, en beleid. Dat is wat we nodig hebben.
Reactie van: zeekomkommer
Eindelijk werd er eens op TV gezegd dat Nederland en met name Amsterdam niet meer de vrijstaat is die we altijd claimen te zijn. Voorlopig hoef ik even geen TV meer te zien, ik richt me vandaag maar even op het woord.
Ik vind het ook erg, maar de tv blijft uit, hoor. Het dagenlange nakaarten en de stemmingmakerij, ik heb er geen zin meer in. Ik ben het met je eens dat iedereen z’n gezonde verstand eens moet gaan gebruiken. Dat zou al een hoop schelen.
Commenting is not available in this weblog entry.